31 Temmuz 2007 Salı

İndisli Tablolar (Index-by Tables)

İndisli Tablolar (Index-by Tables) veya diğer adıyla birleşmeli diziler (associative arrays), anahtar-değer çifti (key-value pairs) kümeleridir; her bir anahtar eşsizdir ve dizide karşılık gelen bir değeri gösterir. Anahtar, tamsayı veya string olabilir.

Anahtar kullanarak bir değer atandığında ilk seferinde bu değer diziye eklenir, aynı anahtarı kullanan takip eden atamalarda ise aynı giriş güncellenir (update). Eşsiz bir anahtar seçmek önemlidir; bu SQL tablosundan birincil anahtarı seçerek de yapılabilir veya birtakım stringler birleştirilerek de olabilir.

Birleşmeli dizilerde gelişigüzel büyüklükteki veri kümeleri tutulabilir. Yeri bilinmeyen tek bir öğenin hızlı aranmasında, bütün diziyi baştan sona taramadan bulunması sağlanır, bir SQL tablosunun basit haline benzer, bu bakımdan birleşmeli diziler, bizi hızlı arama sonuçlarının (lookup data) basit geçici depolanmasında, disk alanı kullanmaktan ve ağ işlemlerinden kurtarır.

Birleşmeli diziler geçici verilerin (temporary data) tutulmasına yönelik oldukları için INSERT ve SELECT INTO gibi SQL ifadeleri ile kullanılamazlar. Eğer tip bildirimleri ve değer atamaları (value assignments) bir paketin (package) içinde yapılırsa, birleşmeli diziler, veritabanı oturumunun (database session) ömrü boyunca kalıcı (persistent) hale getirilebilirler.

Hiç yorum yok: