3 Ağustos 2007 Cuma

İçiçe Tablolarla Birleşmeli Dizilerin Farkları

İçiçe tablolar (nested tables) da birleşmeli diziler (associative arrays) de benzer indis yazımı (subscript notation) kullanır, ancak parametre geçirme kolaylığı ve sürdürülebilirlilk açısından farklı özellikleri vardır.

İçiçe tablolar (nested tables), bir veritabanı sütununda tutulabilir ama birleşmeli diziler (associative arrays) tutulamaz. İçiçe tablolar, kalıcı olarak tutulması gereken önemli veri ilişkileri (data relationships) için uygundur.

Birleşmeli diziler, bir yordam (procedure) çağrıldığında veya bir paket (package) başlatıldığında (initialized), topluluğun (collection) bellekte oluşturulabildiği zamanlarda göreceli olarak küçük arama (lookup) tabloları için uygundur. Büyüklüğü önceden bilinmeyen bilgilerin toplanmasında uygundur çünkü birleşmeli dizilerin büyüklükleri önceden sınırlandırılmamıştır, indis değerleri de esnektir; negatif olabilir, sıralı olmayabilir ve uygun olduğunda indis için sayı yerine string değerleri kullanılabilir.

PL/SQL, sayısal anahtar değerleri (numeric key values) kullanan host dizileri ve birleşmeli dizileri kendiliğinden birbirlerine çevirir. Bir veritabanı sunucusundan veya bir veritabanı sunucusuna toplulukları (collections) geçirmenin en etkili yolu, isimsiz (anonymous) PL/SQL blokları kullanmaktır; bu bloklar girdi ve çıktı (input and output) host dizilerini birleşmeli dizilere topluca bağlamakta (bulk-bind) kullanılır.

Birleşmeli Dizilerde Küreselleşme Ayarları

VARCHAR2 anahtar değerli (key values) birleşmeli diziler (associative arrays) kullanan bir oturumda (session), ulusal dil (national language) ayarları veya küreselleşme ayarları (globalization settings) değişirse, program bir çalışma hatası (runtime error) ile karşılaşabilir.

Örneğin bir oturumda, NLS_COMP veya NLS_SORT gibi başlatma parametrelerinin (initialization parameters) değiştirilmesi NEXT ve PRIOR gibi yöntemlerin (methods) istisna (exception) vermesine neden olabilir, bu yüzden yeni işlem yapılmadan önce bu ayarlar orjinal değerlerine çevrilmelidir.

Anahtar (key) olarak bir stringi kullanan bir birleşmeli dizinin (associative array) bildirimi yapılırken, bildirimde VARCHAR2, STRING veya LONG tipi kullanılmalıdır. TO_CHAR fonksiyonu ile VARCHAR2 'ye çevrilebildiği sürece farklı bir tip de kullanılabilir, örneğin NCHAR, NVARCHAR2 veya DATE gibi.

Bununla beraber anahtar olarak kullanılan değerler tutarlı ve eşsiz olduğunda diğer tiplerin kullanımında dikkatli olunmalıdır. Örneğin NLS_DATE_FORMAT başlatma parametresi (initialization parameter) değişirse, SYSDATE 'in string değeri değişebilir; bu durumda da array_element(SYSDATE) eskiden verdiği sonucu vermez. Benzer şekilde iki farklı NVARCHAR2 değeri aynı VARCHAR2 değerine dönüşebilir (bazı ulusal karakterlerin yerine soru işareti gelerek).

Bir veritabanı bağlantısı (database link) kullanılarak, bir birleşmeli dizi (associative array) parametre olarak uzaktaki bir veritabanına gönderilirse, bu iki veritabanının farklı küreselleşme ayarları (gobalization settings) olabilir.

Uzaktaki veritabanı FIRST ve NEXT gibi işlemler yaptığında kendi karakter düzenini (character order) kullanır, bu topluluğun (collection) ilk olarak oluşturulduğu düzenden farklı olabilir. Bu karakter seti farklılıkları, uzaktaki veritabanında, eşsiz (unique) olan iki anahtarın bu eşsizlik özelliğini ortadan kaldırırsa, program VALUE_ERROR istisnası (exception) verebilir.

31 Temmuz 2007 Salı

İndisli Tablolar (Index-by Tables)

İndisli Tablolar (Index-by Tables) veya diğer adıyla birleşmeli diziler (associative arrays), anahtar-değer çifti (key-value pairs) kümeleridir; her bir anahtar eşsizdir ve dizide karşılık gelen bir değeri gösterir. Anahtar, tamsayı veya string olabilir.

Anahtar kullanarak bir değer atandığında ilk seferinde bu değer diziye eklenir, aynı anahtarı kullanan takip eden atamalarda ise aynı giriş güncellenir (update). Eşsiz bir anahtar seçmek önemlidir; bu SQL tablosundan birincil anahtarı seçerek de yapılabilir veya birtakım stringler birleştirilerek de olabilir.

Birleşmeli dizilerde gelişigüzel büyüklükteki veri kümeleri tutulabilir. Yeri bilinmeyen tek bir öğenin hızlı aranmasında, bütün diziyi baştan sona taramadan bulunması sağlanır, bir SQL tablosunun basit haline benzer, bu bakımdan birleşmeli diziler, bizi hızlı arama sonuçlarının (lookup data) basit geçici depolanmasında, disk alanı kullanmaktan ve ağ işlemlerinden kurtarır.

Birleşmeli diziler geçici verilerin (temporary data) tutulmasına yönelik oldukları için INSERT ve SELECT INTO gibi SQL ifadeleri ile kullanılamazlar. Eğer tip bildirimleri ve değer atamaları (value assignments) bir paketin (package) içinde yapılırsa, birleşmeli diziler, veritabanı oturumunun (database session) ömrü boyunca kalıcı (persistent) hale getirilebilirler.