21 Temmuz 2007 Cumartesi

LOB Tipi

LOB (Large Object, Büyük Nesne) veritipi olan BFILE, BLOB, CLOB ve NCLOB, yapılandırılmamış (unstructured) veri bloklarının 4GB'a kadar depolanmasını sağlar (örneğin metin, grafik görüntüleri, video klipleri, ses gibi). Ayrıca veriye, etkili, rastgele ve parça parça erişime olanak verir.

LOB tipleri LONG ve LONG RAW tiplerinden şu şekilde farklıdır: NCLOB dışındaki LOB 'lar, nesnelerin bir niteliği olabilir, LONG ' lar olamaz. Bir LOB en fazla 4 GB, LONG ise 2 GB olabilir.
LOB 'lar veriye rastgele (random) erişimi, LONG 'lar ise sıralı (sequential) erişimi destekler.

LOB tipleri, lob yerleştiricilerini (lob locators) depolar, bunlar da dışsal (external) bir dosyadaki büyük nesnelere işaret eder (satır içinde veya satır dışında). BFILE verileri ise veritabanı dışında, işletim sistemi dosyalarında sakalanır.

PL/SQL, LOB 'lar üzerindeki işlemleri yerleştiricileri (locators) kullanarak yapar. Örneğin bir BLOB kolon değeri seçildiğinde sadece bir yerleştirici döndürülür, işlem ID'si (transaction ID) bunun başka bir işlemde güncelleme için kullanılmasını engeller; benzer şekilde başka bir oturumda da kullanılamaz.

Oracle9i'den itibaren CLOB 'lar CHAR ve VARCHAR2 'ye çevrilebilir, bunun tersi de geçerlidir. BLOB 'lar RAW'a, RAW 'lar da BLOB 'a çevrilebilir. LOB' lar üzerinde okuma, yazma ve parça parça işlemler yapmak için DBMS_LOB paketi kullanılabilir.

Hiç yorum yok: