20 Temmuz 2007 Cuma

ODAKLI ARKAPLAN İŞLEÇLERİ (Focused Background Processes)

PMON – İşleç Denetleyicisi (The Process Monitor)

Anormal bir şekilde sonlandırılan bağlantıları temizlemekle sorumludur. Örneğin atanmış sunucu başarısız olursa veya öldürülürse, kullandığı kaynakların geri verilmesinden PMON sorumludur; commit edilmemiş çalışmayı geri yuvarlar (rollback), kilitleri ve SGA kaynaklarını serbest bırakır.

PMON ayrıca gerekli durumlarda diğer arkaplan işleçlerini de çalıştırır, ayrıca Net8 dinleyicisi (listener) ile bağlantı kurar. Oracle için kullanılan ayarlanmamış (default) port 1521’dir.

SMON – Sistem Denetleyicisi (The System Monitor)

Veritabanının çöp toplayıcısıdır (garbage collector). Sorumlu olduğu işlerin bazıları şunlardır:
Geçici alanların (Temporary Space) temizlenmesi – Örneğin bir index sonlandırıldığında onunla ilişkili extentleri temizler.
Çökme kurtarma (Crash Recovery)
Boş alanları birleştirme
– Dizin yönetimli tabloalanlarında (dictionary-manged tablespaces) boş ve bitişik olan extentleri tek bir büyük boş extente çevirir.
Kullanılamayan dosyalara yönelik aktif işlemlerin (transactions) kurtarılması
OPS’deki başarısız düğümün (node) instance’ının kurtarılması – Oracle Paralel Sunucu konfigürasyonunda instance’ın başka bir düğümü (node) başarısız düğümün redo kütük dosyalarını açarak bütün verileri kurtarır.
OBJ$’ı temizlemek – OBJ$, düşük seviyeli bir veri dizini tablosudur (data dictionary table), hemen hemen her nesne için bir giriş içerir. SMON, silinmiş veya ulaşılamayan neselere ait satırları siler.
Rollback segmentlerinin otomatik olarak ideal büyüklüğüne döndürülmesi
Rollback segmentlerini ‘offline’ yapar – DBA, aktif işlemleri olan bir rollback segmentini ‘offline’ veya kullanılamaz yapabilir.

RECO – Dağınık Veritabanı kurtarma (Distributed Database Recovery)

İki evreli commit (two-phase commit,2PC) sırasında, çökmeden veya bağlantı kopmasından dolayı hazır durumda bırakılmış işlemleri kurtarır. 2PC, dağınık bir protokoldür, birbirinden farklı pek çok veritabanındaki değişiklikle atomik commit’e imkan verir, commit edilmeden önce dağınık başarısızlığa (failure) karşı pencereyi kapatmaya çalışır.

CKPT – Checkpoint İşleci

Checkpoint işlemi yapmaz, veri dosyalarının başlıklarını güncelleyerek checkpoint işlemine yardımcı olur.

DBWn – Veritabanı Blok Yazıcısı (Database Block Writer)

DBWn, kirli (içinde veri olan) blokları asychronous I/O kullanarak diske yazar, çok sayıda dağınık (scattered) yazım yapar oysa LGWR (Log Writer) redo kütüğüne sıralı yazım yapar. DBWn, checkpointi ilerletmek için veya yer açmak için tampon önbellekten (buffer cache) diske yazar.

Görevini yeterince hızlı yapamazsa FREE_BUFFER_WAITS veya ‘Write Complete Waits’ mesajlarını görebiliriz. 10 tane DBWn konfigüre edilebilir, bunun için init.ora parametresi DB_BLOCK_LRU_LATCHES yükseltilmelidir.

LGWR – Kütük Yazıcısı (Log Writer)

SGA’deki redo kütük tamponunun (redo log buffer) içeriğini sıralı (sequential) olarak diske yazar, bunu 3 saniyede bir yapar veya birisi commit ettiğinde vaya üçte biri dolduğunda veya veri toplamı 1 MB’a ulaştığında yapar. Bu Yüzden çok büyük bir redo kütük tamponu kullanışlı değildir.


ARCn – Arşiv İşleci (Archive Process)

ARCn işlecinin görevi, LGWR onu doldurduktan sonra, online redo kütük dosyasını başka en az iki farklı yere kopyalamaktır, bu dosyalar daha sonra ortam kurtarma (media recovery) için kullanılabilir. Online redo kütüğü bir güç kesintisinde veri dosyalarını onarmak için kullanılır, arşiv redo kütükleri ise sabit diskin bozulması durumunda veri dosyalarını onarmada kullanılır.

BSP- Blok Sunucu İşleci (Block Server Process)

Sadece Oracle Paralel Sunucu (OPS) ortamında kullanılır. OPS’de birden fazla instance aynı veritabanını açar. Bunun için SGA blok tampon önbellekleri (block buffer caches), birbirlerine karşı tutarlı durumda tutulmalıdır, BSP’nin ana amacı budur.

LMON – Kilit Denetleyici İşleç (Lock Monitor Process)

Sadece Oracle Paralel Sunucu (OPS) ortamında kullanılır. Bir başarısızlık durumuna karşı bir öbekteki (cluster) bütün instanceları denetler, başarısız olan instance’ın küresel kilitlerini kurtarır, dağınık kilit yöneticisi (distributed lock manager, DLM) ile birlikte.

LMD – Kilit Yöneticisi Daemonu (Lock Manager Daemon)

Sadece Oracle Paralel Sunucu (OPS) ortamında kullanılır. Öbekli ortamda (clustered environment) blok tampon önbelleği için küresel kilitleri ve kaynakları kontrol eder. Ayrıca küresel deadlock denetimini ve çözümlemesini (resolution) de yapar.

LCKn – Kilit İşleci (Lock Process)

Sadece Oracle Paralel Sunucu (OPS) ortamında kullanılır. İşlev olarak LMD’ye çok benzer, ancak bütün küresel kaynaklar için olan istekleri değerlendirir.

Hiç yorum yok: