20 Temmuz 2007 Cuma

Online Redo Kütüğü (log)

Her Oracle veritabanı en az iki tane online redo kütüğüne sahiptir ve bunların büyüklükleri sabittir. Oracle bir kütük dosyasına yazmayı bitirdikten sonra diğer kütük dosyasına yazmaya başlar, bu geçişe kütük değiştirme (log switch) denir ve kötü ayarlanmış bir veritabanında veritabanının geçici olarak beklemede kalmasına neden olabilir.

Oracle içindeki bilgileri kullanmayacağına emin değilse, online redo kütüğündeki veriler diske yazılana kadar veritabanı işlemlerini geçici olarak durdurur.

Veritabanı tampon önbelleği (database buffer cache), veritabanı bloklarının geçici olarak depolandığı yerdir, Oracle’ın SGA (System Global Area) kısmında bulunur, bloklar okundukça burada depolanır. Bu önbelleğin görevi fiziksel I/O işlemlerini hızlandırmaktır.

Örneğin bir UPDATE komutu ile bir blokta değişiklik yapılırsa, bu değişiklik tampon önbellekteki (buffer cache) bloklarda yapılır, geri alma için gerekli bilgi redo log tamponunda (redo log buffer) tutulur. COMMIT komutu ile de redo log tamponundaki veriler online redo kütüğüne aktarılır ve böylece veriler sabit hale gelir.

Database block writer (DBWn) işleci (process), arkaplanda (background) çalışır, buffer cache’deki (tampon önbellek) verileri sabit diske yazar. Farklı uygulamalar farklı sayıda online redo kütüklerine ihtiyaç duyar, ihtiyaç tiplerini üçe ayırabiliriz:

Destek Veritabanı (standby database) : Redo kütükleri dolduktan ve veritabanının kopyasına uygulandıktan sonra destek veritabanına gönderiliyorsa çok sayıda küçük redo kütük dosyası kullanmak yerinde olacaktır, böylece destek veritabanı sürekli güncel kalır.

Pek Çok Kullanıcının Aynı Blokları Değiştirmesi : Diske yazmadan önce bloklar mümkün olduğunca çok defa güncellenmelidir (update) ve de checkpoint sayısını azaltmak için kütükler seyrek değiştirilmelidir, bu yüzden büyük redo kütük dosyaları kullanılamalıdır.

Kurtarma İçin Gereken Süre (Mean Time to Recover) : Küçük ve çok sayıda redo kütüğü kullanmak kurtarma süresini kısaltır ancak veritabanının işleyişini yavaşlatır.

Hiç yorum yok: