20 Temmuz 2007 Cuma

Paylaşımlı Havuz (Shared Pool)

Başarım (performance) ve ölçeklenirlik (scalability) açısından önemlidir. Küçük olursa başarımı durma noktasına kadar düşürebilir, çok büyük olursa da gene aynı etkiyi yapacaktır, yanlış kullanıldığı takdirde de sonuç felaket olacaktır.

Oracle pek çok program veri parçasını burada önbellekler, örneğin bir sorgunun (query) ayrıştırma (parse) sonuçları gibi. Bir sorgu ayrıştırılacağı zaman Oracle öncelikle buraya bakar, daha önce yapılmış mı diye.

PL/SQL kodu burada önbelleklenir, böylece bir dahaki sefere diskten okunması gerekmez ve paylaşılır da, örneğin aynı anda işleyen 1000 tane oturum varsa kodun tek bir kopyası bunlar arasında paylaşılır.
Sistem parametreleri, veri dizin önbelleği (data dictionary cache) ve nesneler hakkındaki önbelleklenmiş bilgi burada tutulur. Paylaşımlı havuz yaklaşık 4 KB büyüklüğündeki bellek parçalarından oluşur ve bellek LRU (Leasy Recently Used) (En Seyrek Kullanılan) ile yönetilir. Paylaşımlı havuz, sorgu planlarının tekrar tekrar kullanılması için tasarlanmıştır.

Hiç yorum yok: